Palubky na podbití vazníků

Ahoj stavebnící, mám dotaz ohledně podbití vazníkové sedlové střechy. Vazníky jsou od sebe zhruba 1m +-5cm, rovný přesah přes věnec o délce cca 63cm, na štítové straně cca 60cm po poslední vazník a k tomu ještě cca 20cm po krajovou tašku. Chci se optat, jak silné použít palubky, jaké délky a čím přichytávat (nerez vruty nebo kolářské hřebíky)? Je nutné mezi vazníky dělat nějaký rošt z důvodu průhybu palubek? Jak vyřešit štítovou stranu - dávat palubky nakrátko nebo po délce? Jako poslední se dává palubka u zdi? Čím natírat? Vím, že je zde už spoustu témat, ale než bych to vše prohledal, tak jsem založil nové. Předem děkuji za Vaše rady, zkušenosti, případně i nějaká fota, jak to máte udělané.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@mirek_dusin My dávali palubky tloušťky 25 mm a délky 4000 mm, vruty jsem používal rapid 4,5 x 50 mm hlava torx. Ale palubky jsem dával z horní strany vazníků protože jsme měli přidělané příložky z bsh hranolů jako pohledové trámy. Palubky jsme dávali stejným směrem takže podél domu a u štítu pokračovali stejným směrem. Kotvily jsme je zvrchu též takže jsem do štítové zdi dával lať 60x40 mm kotvenou hmoždinky a k ní se šroubovali palubky a dále do štítové krokve shora také. Natřeno HK Lasur Remmers dvě vrstvy oboustranně a na pohledová místa zespodu poslední vrstva UV lasur Remmers. Esteticky bych dával palubky celé od zdi směrem ven k okapu tam když vyjde dořez tak to nebude tak vidět, nebo bude když se podíváte od spodu na horu ale z dálky už to schovají žlaby. Na foto mrkněte k nám do alba "střecha".
Odpovědět
Profilova fotka
Máme plastové palubky, ve štítě máme na krátko. A rošt máme udělaný
Odpovědět
@mirek_dusin buď dáte silnější palubky a pak nepotřebujete rošt, nebo uděláte rošt a pak stačí palubky 18mm. Pro kotvení palubek doporučuji jednoznačně půjčit si nebo koupit nastřelovačku. Nastřelovací hřebíky jsou tenké a proto nehrozí popraskání palubek. Kromě toho je to nesrovnatelně rychlejší a pohodlnější práce. Jinak já jsem taky použil nějakou lazuru Remmers
Odpovědět
@mirek_dusin vazniky 1m od sebe, 1m přesah střechy + terasa... daval jsem 19mm, délku 5m, lak Osmo, dvě vrstvy z každé strany ... připevňoval kolařkýma hřebikama (tuším 2,4x63mm) a předvrtaval 2mm vrtakem ... vruty v žadným připadě! první ke zdi perem ven, drážky nazat mydlem ... rohy baraku 45°.,. nejhezčí prace na stavbě ,,. idealní dělat ve trech lidech ..
Odpovědět
@jarin1 Děkuji za reakci. Určitě to máte jiný případ než ten můj. Podbití (nadbití) shora je asi jednodušší. Palubka 25mm, to už je slušná síla, myslím ale, že už je to až až. Nevím, zda by to nedělalo větší neplechu, než palubky slabší. Přeci jen dřevo je dřevo a i když se natře, tak určitě bude pracovat a trochu se kroutit vlivem povětrnostních podmínek. Za způsob postupu, kde začít a za typ nátěru určitě děkuji, ještě to promyslím a proměřím a třeba i dám na Váš postup.
Odpovědět
@jandour Zdravím, plastové určitě neplánuji, nejsem moc na ten plast. Ale děkuji za postřeh, tam bych asi také volil montáž nakrátko a rošt je asi opravdu u plastových potřeba.
Odpovědět
@zubr487 Zvažoval jsem sílu palubek 19mm bez roštu, nebo 15mm s roštem, ale pořád nevím, co to udělá. Předpokládám, že se vazníky budou pořád trochu kroutit, i když jsou ze suchého dřeva, proto se obávám, co to udělá s palubkama. Ty palubky se uchycují v peru, kde je hřebík schovaný? Jak je to s těmi krajními palubkami, někde jsem četl, že ty krajní by se měly přichytit vruty, tak nevím? Ta lazura Remmers je kvalitní? Jak máte dlouho nátěr, je tam znát nějaká změna po čase?
Odpovědět
@xkarlos Pěkný večer, když pominu, že nemáte sedlovou střechu, tak je to přesně ten případ, který může sloužit jako předloha pro zhotovení. Jen pár otázek - jak máte dlouho zhotoveno, nedělá to neplechu, nekroutí se, nevytahují se třeba hřebíky? V jakých místech jste hřebíky umísťoval, dával jste je třeba našikmo? Jak píši výše, někde jsem četl, že krajní palubky se mají uchytit vruty na vnější straně, tak nevím. A jak máte vyřešeno napojení palubek po délce, přeplátováním prkýnkem z horní strany? Jak máte řešenou fasádu, máte omítnuto nebo zatepleno polystyrenem, tudíž dojeto k palubce? Alespoň ve dvou se to lépe táhne, zůstal jsem na práci sám, tak uvidím, jak si s tím poradím. 😕
Odpovědět
@mirek_dusin tak to, že se jedná o sedlovou střechu jsem přehlídl, četl jsem "vazníkovou" a ta je standardně dělaná s přesahem vazníku ... ale ano, viděl jsem už vazníky "nastavený" trámem a ukončený jako standardní krov ... takže palubky jsem dělal 9/2020 (před fasádou, bo mě znamej "vyšplouchl", takže fasáda byla 4/2021 až po palubkách a je dojetá k palubkám (nezateploval jsem)) ... nedělá to nic, hřebíky samozřejmě šikmo přes pero, poslední palubka taky hřebíkama ... ty nejsou vůbec vidět .. napojování palubek je zbytečný, drží to přece v peru (samo poslední řada je vždy ukončená na vazníku) ...
Odpovědět
Profilova fotka
Za mě dle citu je palubka 25 s metrovou roztečí podpor pochozí člověkem. V podbití ty palubky nic nenesou a i ta 18 mm bude v pohodě bez pomocného roštu. Nač si to zbytečně komplikovat cenově a náročností prací?
Odpovědět
Profilova fotka
@mirek_dusin Není zač ale samozřejmě u vás ta palubka postačí slabší, dle toho jak zhotovíte konstrukci podbití, já ji voli silnější na doporučení a taky proto jelikož je rozpětí vazníku v jednom místě až 1200 mm a palubky se dávali shora trámů takže aby to taky pár let vydrželo a přeci jenom se palubky přibité zespodu mění snadněji než shora kde je položená membrána s krytinou, navíc jsme po nich chodili při laťování a pokládce krytiny(ale to už s tím tolik nesouvisí). A u mě nevidím problém s použitím šroubů když jsou s hora tam nic nehrozí. U vás je určitě lepší způsob to kotvit tak aby nebylo nic vidět takže buď ty hřebíky kolářské nebo nastřelovací na šikmo do pera.
Odpovědět
Profilova fotka
ven urcite minimalne 19mm tloustku, slabsi se maji tendenci vlivem rozdilneho pocasi kroutit. uchyceni opravdu nejlepsi kolarskymi hrebiky - hrebikovaci pistole, vhodny hrebik 16GA, delka alespon 45mm. Pribiji se sikmo pres pero.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@mirek_dusin popravdě, nikdo ten plast nepoznal, a jsou ty palubky tvrdosti srovnatelné s dřevěnými. Jen je to taková čisči práce. A hlavně to člověk nemusí natírat
Odpovědět
@mirek_dusin já mám nátěr zhruba 3 roky a zatím to nic nedělá. Podbíjel jsem vazníky a protože jsem se bál nechat střechu ze spodní strany otevřenou, tak jsem nejprve našrouboval OSB desky. Teprve jak byl čas jsem nakoupil palubky. Pokud se pamatuji, tak mi bylo řečeno. že do exteriéru se mají použít palubky s minimální sílou 18mm. V té době jsem váhal, zda nepoužít plastové nebo hliníkové palubky. Nakonec jsem zůstal u dřeva. Někde v diskuzích jsem se dočetl, že remmers jsou kvalitní barvy a zárověň mi je doporučily v prodejně. Natíral jsem z obou stran dva nátěry. Palubky jsem přibíjel na ty OSB desky, takže jsem vlastně měl rošt. Nejprve jsem je chtěl šroubovat nerezovými vruty, ale to jde blbě a na krajích mi palubky praskaly. Proto jsem si koupil pneumatickou hřebíkovačku. V místech vazníků jsem použil delší hřebíky a přibíjel jsem je jak do péra tak i na ploše. Vzhledem k velikosti hlavičky to není vidět a je to jistější. Nakonec jsem to pojistil dalším kvantem přebíků po celé ploše. Na závěr jsem celou plochu znovu přetřel, aby se uzavřely řezy a sjednotil se povrh.
Odpovědět
@xkarlos jj, vazníková sedlová střecha. A kdyby Vás známej nevyšplouchl, dělal byste až po fasádě? Ještě se optám na to předvrtání-je nutné nebo raději pro jistotu? A z jakého důvodu a jakým mýdlem myslíte mazat?
Odpovědět
@pyramis Asi pravda, proč so to složitě komplikovat? Díky zs názor.
Odpovědět
@jarin1 Jak říkáte, u Vás ta síla byla opodstatněná. No většina je nakloněna k hřebíkům, tak asi do toho půjdu taky, pro snadnější montáž. Děkuji.
Odpovědět
@jumpmans Díky za názor, většina z Vás se tu shodla na síle 19mm, tak i na hřebících. S těmi slabšími by to byl risk i dobře připraveným složitým roštem.
Odpovědět
@jandour A to máte plastové, takové kazety nebo drevoplastové palubky, či prkna? Nějaká fotka by nebyla?
Odpovědět
@zubr487 Tak to je fajn číst, že to prozatím nic nedělá s tím nátěrem. Možná také záleží na odstínu a kolikrát je palubka natřená. K Vaší montáži na OSB desky-určitě je to výhodou, je to jako rošt, máte to vyrovnané a můžete tam dát více hřebíků. O té hřebíkovačce asi taky pouvažuju, půjčovat se nevyplatí a ještě se bude budovat např. zahradní domek na nářadí, tak by se využila dál. Otázkou je jakou, jsou určitě různé druhy i různé ceny.
Odpovědět
Ještě dotaz pro všechny-Jak byste řešili přesah na štítové straně? Od zdi po přesazený vazník cca 60cm, mezi vazníkem a krajovou taškou cca 20cm. Jak ukončit, po vazník a prostor mezi vazníkem a krajovou taškou podbít přímo na latě pod taškami a nechat tam takový schod? Nebo dojet ke krajové tašce a nechat oplechovat?
Odpovědět
@mirek_dusin ano, dělal bych podbití až po fasádě ... za mě je předvrtání nutný, zkoušel jsem bez předvrtání a pero praskalo ... myslím normálmím tvrdým mýdlem mazat pera palubek před nasazením další palubky ... vyzkoušejte, a uvidíte ten rozdíl.. hlavně u 5m palubky 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@mirek_dusin Na to podbiti ti bohate staci ty kolarske hrebiky 1,6mm. Ty pak urcite predvrtavat nemusis. ja na podbiti pouzil 24mm podlahove palubky z borovice (chtel jsem hladkou plochu), roztec mam taky cca 1m. Schvalili mi to tesari a temi kolarskymi hrebiky to drzi jak helvetska vira, a to je borovice vyrazne tezsi nez smrk, nemluve o pridane mase, diky o 5mm tlustich palubkach navic bez frezovani na zadni strane.
Odpovědět
@mirek_dusin já mám kopresor a tak jsem koupil obyčejnou za cca 2500 Kč. To se samozřejmě nevyplatí půjčovat. Samozřejmě jsem nic nepředvrtával. Ty hřebíky jsou tenké a tak to nikde nepraskalo.
Odpovědět
@jumpmans Tak to rád slyším, že to dobře drží. Snad to drží i u těch smrkových 19mm. Na průměru asi moc nezáleží, spíš bych řekl, že to bude o délce hřebíku. Hlavně nezapomenout použít nerezové. 🙂 Modřín by byl asi ještě lepší, ale zase cenově bude vycházet hůř. Smrkové taky nemají frézování na zadní straně nebo se pletu?
Odpovědět
@zubr487 A na jak dlouhé hřebíky ta hřebíkovačka je? Kompresor mám taky, ale jen malý, tak nevím, jestli by to fungovalo, jak má. Zkusím něco vybrat přes víkend.
Odpovědět
Ahoj, nikdo nějaký nápad jak dořešit štítovou stranu viz. fota výše?
Odpovědět
Ještě jeden dotaz, o síle palubek již zmíňka byla, ale jakou šíři jste volili?
Odpovědět
Profilova fotka
@mirek_dusin já volil 146 mm.
Odpovědět
@jarin1 No právě si říkám, zda na podbití ze zdola vazníků nejsou lepší užší palubky, a to z důvodu menšího kroucení. Těžko říct.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?