Připálený hrnec a pánev: 3 efektivní řešení pro jejich čištění

  • 29.04.2024

Připáleniny na hrnci a pánvi mohou vzniknout, pokud vaříte jídlo při velmi vysoké teplotě nebo pečujete o nádobí nevhodným způsobem. Jídlo připravované v připáleném hrnci nejen že není chutné, můžete navíc ohrozit i své zdraví.

Připáleniny na hrnci a pánvi
Zdroj: iStock

Soda bikarbona připáleniny na hrnci odstraní levou zadní

Soda bikarbona je jedním z nejúčinnějších pomocníků, které můžete při odstraňování připálenin na hrnci a pánvi použít. Má řadu výhod. Pomáhá odstranit připáleniny bez poškození povrchu nádobí a neutralizuje nepříjemný zápach, který s připáleninou souvisí. Zároveň je vhodnou volbou, pokud vám záleží na ekologických alternativách komerčních čističů. Použitím sody bikarbony nijak neohrožujete životní prostředí.

Sodu bikarbonu smíchejte s malým množstvím vody. Vytvoříte pastu, kterou poté naneste na připáleniny na hrnci nebo pánvi. Snažte se pastu aplikovat na povrch opravdu rovnoměrně. Nechte ji působit několik hodin, nejlépe přes noc. To by mělo stačit, aby soda bikarbona rozpustila zbytky potravin připálených na hrnci. Potom jemně očistěte hrnec. Můžete použít hadřík nebo houbu. Nádobí důkladně opláchněte a uvidíte, že bude vypadat jako nové.

Soda bikarbona na připáleniny na hrnci
Zdroj: iStock

Použijte k drhnutí připálených hrnců a pánví mýdlo na nádobí

Mýdlo na nádobí má odmašťující vlastnosti. Pomáhá rozpouštět tuky a odstraňovat zbytky potravin, čímž zjednodušuje celý proces čištění. Je dostupné v různých formách a jde o cenově přijatelné, ale efektivní řešení. Pokud však přece jen nedokáže odstranit připáleninu z hrnce, prostě jej zkombinujte s předchozí metodou. Použití tuhého mýdla na nádobí a sody bikarbony určitě zdolá každou připáleninu.

Nejprve hrnec opláchněte teplou vodou a odstraňte hrubé zbytky potravin. Přímo na připravený povrch naneste malé množství mýdla na nádobí. Namočenou houbou nebo hadříkem můžete vytvořit i mýdlový roztok. Postupně povrch hrnce či pánve houbou nebo hadříkem jemně drhněte. Díky mýdlu speciálně vyvinutému k odstranění připálenin se jich dokážete zbavit velmi rychle a jednoduše.

Pokud jsou připáleniny na hrnci opravdu odolné, můžete použít také plastovou škrabku na nádobí. Zbytky připálenin však odstraňujte velmi opatrně, abyste nepoškodili povrch hrnce nebo pánve. Potom hrnec důkladně opláchněte pod tekoucí teplou vodou, nechte vyschnout nebo osušte utěrkou.

mýdlo na nádobí na připáleniny
Zdroj: iStock

Připáleniny na hrnci odstraní i obyčejný ocet

Dalším skvělým domácím prostředkem, který účinně odstraňuje připáleniny z hrnců a pánví, je ocet. Obsahuje totiž kyselinu octovou, která má čistící a dezinfekční vlastnosti. Kromě toho však odstraňuje i zápach z takto připáleného nádobí. Zároveň je to prostředek naprosto ekologický a bezpečný pro životní prostředí.

Doporučujeme v malém hrnci smíchat stejné množství octa a vody. Roztok ohřejte na sporáku, ale pozor, tekutina se nesmí vařit. Roztok by měl být teplý, protože tak odstraňuje připáleniny z hrnce ještě efektivněji. Nechte jej působit několik hodin. Doporučujeme přes noc. Kyselina octová rozpustí připáleninu a poté nádobí jednoduše vydrhněte houbou nebo hadříkem. Uvidíte, jak krásně se budou připáleniny z hrnce uvolňovat. Následně nádobí důkladně opláchněte pod teplou tekoucí vodou. Pokud však přece jen máte s připáleninou problém, zkombinujte ocet se sodou bikarbona.

Nejúčinnější v boji s připáleninami je prevence

Nejlepší je, když se vám v hrnci a na pánvi nic nepřipálí. Jak tedy snížit riziko vzniku připálenin? Máme pro vás několik tipů pro prevenci:

  • Vařte se správnou teplotou a během vaření teplotu kontrolujte, protože vysoké teploty mohou riziko připálenin zvýšit.
  • Jídlo pravidelně míchejte, aby se na povrch hrnce nepřichytilo.
  • Investujte do kvalitních hrnců a pánví s nelepivým povrchem.
  • Používejte správné množství kvalitního oleje.

Věříme, že díky těmto tipům a trikům se vám podaří vaše hrnce a pánve udržet v co nejlepším stavu a že připáleniny se ve vaší kuchyni stanou minulostí. A pokud se přece jen nějaké jídlo připálí, nevadí. Už víte, jak připáleniny z hrnce a pánve co nejrychleji odstranit.

Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ

Zdroj foto: iStock

Diskuse na téma článku